• Mijn zoektocht naar de Barbet
Een diepgewortelde wens van mij was om ooit een hond te nemen waar ik niet allergisch op reageerde en dus besloot ik op zoek te gaan. Net als vele anderen ben ik eerst gaan kijken bij diverse Doodles, maar deze bleken voor mij geen optie.
De zoektocht naar een hondenras met “hypo-allergene” eigenschappen ging verder. In 2011 kwam ik via de Portugese waterhond – bij sommigen ook wel bekend als de Obama-hond (naar de toenmalige Amerikaanse president Obama) – terecht bij de Barbet. Na een paar uur te hebben doorgebracht met een tweetal Barbets en geen enkele allergische reactie te hebben gehad, was de beslissing snel genomen! Zo’n zachtaardige, intelligente werkhond was de juiste hond voor mij!
• Mijn Barbets: Corvette, Pip & Fee
Mijn liefde voor de Barbet is in 2011 pas echt ontstaan na de komst van Corvette (Barbedoux Corvette Classique). Corvette is een energieke, vrolijke en vooral zeer intelligente Barbet. De grootste passie van Corvette is water en dan met name modderplassen (groot of heel klein). Het water kan zij op tientallen meters al ruiken! Ook is Corvette dol op een apport vanuit het water. Het volgen van een cursus waterwerk was dan ook een groot succes en een feest voor Corvette. Ze vond het geweldig om samen met mij de hele dag bezig te zijn in en op het water.
Met Corvette heb ik daarnaast vele andere cursussen gevolgd op het gebied van gehoorzaamheid, behendigheid en jachttraining. Ze is een echte teamplayer: het voor en met mij werken doet ze dan ook ontzettend graag. Corvette is altijd vrolijk. Haar energie is dan ook aanstekelijk. Heb je een slechte dag, dan vrolijkt Corvette je weer op!
In 2014 kwam Pip (Barbedoux Pippin Hobbit). Pip is een ontzettend lieve, evenwichtige en vooral ongecompliceerde hond. Pip is rustig van aard en weet met haar zachte uitstraling en prachtige krullen iedereen (zowel mensen als honden) voor zich te winnen.
Ook met Pip heb ik diverse gehoorzaamheidscursussen gevolgd. Ik ben van plan met haar nog een cursus behendigheid te volgen, nu ik heb gezien hoe leuk ze dit vond tijdens een proefcursus behendigheid op de nakomelingendag (2017) van de Barbetclub.
Pip houdt van wandelingen in het bos, ondiepe plassen waarin ze graag uitgebreid gaat liggen en ravotten met andere honden. Ook is ze gek op takken. Tijdens elke wandeling neemt ze wel een tak mee op sleeptouw. Hoe langer de tak hoe beter!
Daarnaast is Pip ook visueel ingesteld. Zo kan ze urenlang naar buiten kijken naar vogels, katten en vallende bladeren. Maar ook tv-kijken, met name dierenprogramma’s, is iets wat ze graag doet.
Fee (Delafee Milliers de Boucles) is bij mij thuis geboren (Chocolat Noir nest) en is vanaf 24 augustus 2018 het nieuwe lid van mijn Barbetroedel.
Fee is het allereerste pupje dat is geboren onder mijn eigen kennelnaam en ik was dan ook op slag verliefd! Fee heeft een zacht, vriendelijk en relaxed karakter. Ze is een mooi gebouwd teefje met de looks van zowel haar papa als haar mama. Fee heeft geen moeite om zich aan een nieuwe omgeving aan te passen en is dol op apporteren. Een ontzettend leuk karaktertrekje dat ze van haar moeder heeft geërfd, is tv kijken. Het is altijd zo aandoenlijk om ze samen naar een dierenprogramma te zien kijken.
• De nesten
Corvette heeft in 2014 en 2015 een nest gehad (met de nestnamen: Barbedoux Investigator en Barbedoux Koffie). Omdat ik gastgezin was, heb ik niet zelf de pups grootgebracht, maar zijn zij opgegroeid bij de Barbetkennel Barbedoux van Brigitte Waller-Rengelink. Corvette heeft laten zien een fantastische moeder te zijn voor haar pups. Om het grote gemis van Corvette gedurende de nestperiodes enigszins te verzachten, ben ik geregeld op puppybezoek geweest. Na het laatste nest met Corvette in 2015, heb ik besloten niet verder te fokken met Corvette.
Pip heeft in 2017 haar eerste nest gehad. Zowel bij de nesten van Corvette als het eerste nest van Pip ben ik zeer nauw betrokken geweest: het zoeken naar een geschikte dekreu, de dekking, de periode van dracht en de eerste 8 weken van de pups (van de geboorte tot aan het vertrek) heb ik in meer of mindere mate van dichtbij meegemaakt.
Het verschil tussen de nesten van Corvette en Pip is dat de pups van Corvette zijn opgegroeid bij de fokker thuis en de pups van Pip bij mij thuis. Daar kwam bovendien bij dat Pip gedurende haar nestperiode steun had aan Jouly (Barbedoux Joule Erudiet) (en Jouly uiteraard ook aan Pip). Corvette, Pip en Jouly kenden elkaar al heel goed. Ze zijn samen opgegroeid in mijn (ouderlijk) huis.
Omdat Pip en Jouly tegelijkertijd loops, waren is in overleg met de fokker besloten beide honden te laten dekken. Dit keer wilde ik graag zelf de gehele nestperiode wilde meemaken. Daarom zijn – na overleg – de in totaal 13 prachtige pups bij mij thuis geboren en opgegroeid.
De pups van het eerste (en tevens enige) nestje van Jouly zijn op 2 januari 2017 geboren (3 reuen en 4 teven; het zogenoemde Barbedoux Pommes-nest waarbij de pups naar appelsoorten zijn vernoemd). Met Jouly wordt niet meer gefokt.
Drie dagen later, op 5 januari 2017, zijn de pups van Pip geboren (3 reuen en 3 teven; het zogenoemde Barbedoux Quartier-nest waarbij de pups naar bekende wijken in de wereld zijn vernoemd).
Zowel Pip als Jouly zijn geboren moeders en zorgden erg goed voor hun kroost. Het was bijzonder om zelf van zo dichtbij te kunnen ervaren hoe ze elkaar hielpen met het voeden en verzorgen van de pups en later ook het opvoeden van de pups.
Naarmate de pups ouder werden, ontstond er op een gegeven moment een natuurlijke taakverdeling:
Pip was nauw betrokken bij het socialisatieproces en Jouly besteedde extra aandacht aan het verzorgen van de pups.
Tijdens het nestperiode heb ik ontzettend veel geleerd. Het is bovendien heel bijzonder om de eerste 8 weken deel uit te maken van het leven van de pups. Zodra ze hun oogjes openen en vervolgens hun eerste stapjes zetten, zie je langzaam de ontwikkeling in de karakters van de pups. Er is een speciale band ontstaan tussen mij en de pups met een dosis puppyliefde, vertrouwen en respect. Een ervaring om nooit meer te vergeten en voor mij de aanleiding om zelf een Barbetkennel te starten met Pip als “stammoeder”.
• Activiteiten, vakanties & dagjes uit
Ik probeer de honden altijd overal mee naar toe te nemen. Zo gaan ze mee op vakantie, op familiebezoek, uit eten, naar de dierentuin, naar musea, etc. In een enkel geval mogen ze zelfs in bepaalde winkels mee naar binnen. Wanneer je van tevoren informeert, blijkt dat op veel plekken in Nederland maar ook in het buitenland honden zijn toegestaan.