Socialiseren

 • De eerste 8 weken bij Milliers de Boucles

De socialisatie van de pups begint direct na de geboorte. Omdat de pups bij Milliers de Boucles opgroeien in de woonkamer, komen ze in aanraking met de normale huishoudelijke bezigheden, zoals stofzuigen en koken. Ook zullen diverse geluiden worden geïntroduceerd, zoals de televisie/radio, diverse keukenmachines en een andere gereedschappen. Tijdens deze periode zal er ook een cd worden gedraaid waarop diverse geluiden te horen zijn.

Vanaf het moment dat de pups 4 weken oud zijn tot het moment van hun vertrek, krijgen ze bezoek van kinderen, volwassen en mij bekende honden. Ook mogen ze dan voor het eerst naar buiten en op ontdekkingstocht. Eerst in de tuin en vervolgens met de hondenkar op pad en mee in de auto. Deze periode kunt u als toekomstig eigenaar van dichtbij meemaken.

Wanneer de pups een week of 4 oud zijn, zie je dat ze steeds meer met elkaar gaan spelen en elkaar gaan uitdagen. De pups zullen hierin worden begeleid. Het is namelijk niet de bedoeling dat een pup buiten de boot valt of door zijn broertjes en zusjes wordt “gepest”. Daarnaast is er voor de pups keus uit diverse puppyspeeltjes die ze vervolgens overal mee naar toe slepen. Van deze situatie maak ik graag gebruik om spelenderwijs een start te maken met het stimuleren van een apport.
Meerdere malen per dag zal er met de pups worden gespeeld en zullen ze worden uitgedaagd. Uiteraard speelt de moederhond hierin een grote en zeer belangrijke rol. Aan de hand van onder andere het speelgedrag van een pup kan inzicht worden verkregen in de ontwikkeling van de karakters van de pups (is een pup rustig, dominant, afwachtend, onderzoekend, leergierig, etc.).

De allerlaatste wandeling een dag voor vertrek met de roedel.
 • Moment van vertrek: de pup gaat met de baas mee

Vanaf het moment van het vertrek van de pups – de pup is dan 8 weken oud – is het belangrijk dat u verder gaat met het socialiseren van uw pup. Ga er lekker op uit met uw pup, laat de pup kennis maken met zoveel mogelijk nieuwe dingen en herhaal dit ook. Voorbeelden van activiteiten die u met uw pup kunt ondernemen:

 • wandelen aan de lijn (in huis, tuin of bij u in de straat)
 • naar het bos of naar de kinderboerderij
 • naar het winkel-/tuincentrum/de markt
 • naar de dierenarts
 • naar het schoolplein
 • het volgen van een puppycursus
 • weg met de auto/fiets/hondenkar
 • naar familie/vrienden
 • naar een restaurant (tip: oefen met een kleedje naast je eettafelstoel in de eetkamer in huis en zet dit voort in het restaurant binnen of op het terras; reserveer wel vooraf een tafel)

Let op tekenen van angst.
Alle nieuwe dingen die uw pup meemaakt, zijn voor uw pup een activiteit/een oefening. Uw pup zal al deze nieuwe dingen in zijn/haar eigen tempo moeten verwerken. Daarom is het belangrijk uw pup voldoende rust te geven tussen de activiteiten door. Zeker in het begin is het verstandig om niet vaker dan 1 of 2 keer in de week iets nieuws te introduceren. Zorg ervoor dat uw hond na de activiteit ook tijd krijgt om alles te verwerken door voldoende te slapen. Maak hem tijdens het slapen ook vooral niet wakker.

Wanneer uw pup iets nieuws onderneemt, kijk dan altijd goed naar de reactie van uw pup. Wanneer de pup bang is (zoals staart laag of onder de buik, trillen/beven, oren alert, wegduiken/wegrennen of heel hard piepen), dan zult u het rustiger aan moeten doen. Herhaal dan vooral de activiteiten die goed gaan! Uw pup moet namelijk vertrouwen krijgen in zichzelf, u en de wereld om hem/haar heen. En dit kost tijd, moeite en heel veel geduld. Echter, de liefde die u  uiteindelijk van uw pup terugkrijgt, is alle tijd, moeite en geduld meer dan waard!