De Barbet als showhond

Wanneer u met uw Barbetteefje wilt fokken, uw Barbetreu wilt inzetten als dekreu of gewoon omdat u uw hond graag wilt laten zien aan anderen, kunt u samen met uw Barbet meedoen aan een hondententoonstelling/hondenshow.
Tijdens een hondenshow wilt u natuurlijk dat uw Barbet er tiptop uitziet! In mijn trimsalon kunt u uw Barbet laten trimmen als showhond of zelf een workshop trimmen showhond volgen. Hieronder volgt een korte toelichting over het showen van uw Barbet.

Hoe ziet de Barbet als showhond eruit?

Volgens de Nederlandse rasstandaard van de Barbet heeft hij een dikke, wollige vacht (van minimaal 5 cm lengte) welke vacht is gekruld.
Het haar op de schedel is minimaal 12 cm lang en moet tot op de neusrug vallen. De voorsnuit van de Barbet is korter dan de lengte van de schedel en er is een duidelijke stop van de snuit naar de schedel te voelen.
Hét kenmerk van de Barbet, te weten zijn baard (in het Frans: Barbe), is lang en dicht en de snor bedekt de gehele neursrug. Voor de show moeten de oren van de Barbet minstens 5 cm voorbij de neusspiegel reiken (incl. beharing).
De rug van de Barbet loopt recht naar achter waar die rond afloopt naar de staart die relatief laag is aangezet. De voeten zijn rond en breed.
Voor de volledige rasstandaard kunt u de website van de Barbetclub raadplegen.

Wat is een hondenshow?

Tijdens een hondenshow wordt uw Barbet gekeurd door een keurmeester die een beoordeling geeft op basis van de rasstandaard. Van u en uw Barbet wordt een actieve deelname verwacht, dat betekent dat de keurmeester het gangwerk, het uiterlijk/bouw en karakter van uw Barbet zal beoordelen.
Het gangwerk wordt beoordeeld aan de hand van een drietal oefeningen waarbij uw Barbet in een drafje aan een losse (show)lijn met u meeloopt. De keurmeester vraagt u eerst een rondje te lopen, waarna u in een rechte lijn van de keurmeester heen en weer loopt om tot slot nog een keer een “driehoek” te lopen. Daarna wordt aan u gevraagd de hond vanaf de zijkant te presenteren aan de keurmeester (uw Barbet staat dan enkele minuten in dezelfde staande positie).
Wilt u samen met uw Barbet meedoen aan een hondenshow, dan is het belangrijk om dit te oefenen (het liefst met veel afleiding, geluiden, etc. waarbij u de focus van uw Barbet kunt blijven vasthouden.

Pinkstershow 2022 – Lucius Milliers de Boucles (Woody) en Delafee Milliers de Boucles (Fee)

Mijn Barbet inschrijven voor een hondenshow

Op een hondenshow is de Barbet volgens de classificatie van de FCI ingedeeld in groep 8 (Retrievers en Waterhonden). De klasse waarbinnen de Barbet wordt geshowd is leeftijdsgebonden. Vanaf een bepaalde klasse kunnen er op kampioenstentoonstellingen en kampioensclubmatches ook punten worden toegekend: CAC en CACIB.
Ontvangt jouw Barbet een CAC (Certificat d’Aptitude au Championnat) dan is jouw Barbet volgens de keurmeester geschikt om kampioen te zijn. CAC is een nationale prijs.
Ontvangt jouw Barbet een CACIB (Certificat d’Aptitude au Championnat International de Beauté) dan is jouw Barbet volgens de keurmeester geschikt om internationaal schoonheidskampopen te zijn. CACIB is een internationale prijs.
Zowel voor een CAC als CACIB geldt dat jouw Barbet de beste reu of beste teef van het ras moet worden (BOB: Best of Bread) en de kwalificatie “uitmuntend (afgekort: U)” krijgt. Andere kwalificaties zijn: zeer goed (afgekort: ZG), goed (afgekort: G), matig (afgekort: M) en “diskwalificatie”.

De klassen op een hondenshow

Uw Barbet neemt het op tegen andere Barbets in de gekozen klasse. Mocht u uw Barbet willen inschrijven, dan kiest u de klasse die past bij de leeftijd van uw Barbet, zie hieronder.

KlasseLeeftijdCACCACIB
Jongste puppyklas (minor puppy)4-6 maanden
Puppyklas6-9 maanden
Jeugdklas9-18 maandenxx
Tussenklas15-24 maandenxx
Open klasvanaf 15 maandenxx
Gebruikshondenklas*vanaf 15 maandenxx
Kampioensklasvanaf 15 maandenxx
Veteranenklasvanaf 8 jaarxx
* Als uw Barbet heeft meegedaan aan bijvoorbeeld de jachthondenproef en zijn/haar ORWEJA-certificaat heeft behaald, dan mag hij/zij in deze klasse deelnemen.

Gaat u uw Barbetpup showen, dan krijgt uw Barbet geen CAC/CACIB toegekent. Ook geldt er een andere kwalicificatie, te weten: veel belovend (afgekort: VB), belovend (afgekort: B) en weinig belovend (afgekort: WB).

Wanneer wordt uw Barbet kampioen?

Een Barbet wordt Nederlands jeugdkampioen als hij/zij 3x eerste is geworden op een CAC-hondententoonstelling met de kwalificatie “uitmuntend” onder minimaal 2 verschillende keurmeesters.
Een Barbet wordt Nederlands kampioen als hij/zij 4x CAC heeft gekregen. Op een gewone CAC-hondententoonstelling is een CAC 1 punt (4x een reserve-CAC is gelijk aan 1 CAC). Behaalt een Barbet een CAC tijdens de Winner Show of tijdens de Barbetkampioensclubmatch, dan is een CAC 2 punten waard en een reserve-CAC 1 punt.

Wilt u graag uw Barbet showen op een hondententoonstelling en heeft u vragen over het trimmen van uw Barbet tot showhond, dan kunt u contact met mij opnemen.